- Lyhyt opas oikean kravattisolmun valintaan

Kravatin solmimiseen on useita erilaisia tapoja, joille jokaiselle on oma aikansa ja paikkansa. Useimmilla herrasmiehillä on lempisolmunsa. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka solmio solmitaan yleisimmillä solmutyyleillä. Lisäksi voit lukea, mikä solmu sopii minkäkin kaulusmallin kanssa parhaiten.

Kravatit alkaen 14.95 – säästä jopa 77%

tasapainoinen kravattisolmu

Tässä artikkelissa esitellään kolme useimmiten käytettyä kravattisolmua; englantilainen solmu, ranskalainen solmu sekä puolikas-Windsor-solmu. Opit myös, kuinka valita oikea solmu kruunaamaan kauluspaitasi. Nämä kolme yleisintä solmua vievät sinut jo pitkälle, mutta niin halutessasi, voit valita jonkin muun 85 tällä hetkellä tunnetusta kravattisolmusta.

Ennen kuin sukellamme syvemmälle solmujen pariin, jätän teille vielä yhden vinkin opiksi. Kuosillista paitaa ja kuosillista solmiota ei tule käyttää samaan aikaan. Mikäli solmiosi on täynnä rytmiä tai kuvioita – tasapainoita sitä yksivärisellä paidalla. Vastaavasti ruudullinen tai raidoitettu kauluspaita kaipaa yksiväristä ja harmonisoivaa kravattia. Tätä sääntöä saavat rikkoa, vain ansiokkaat – jo osaamisensa toisaalla näyttäneet – miehet. Tämän kaltaista sääntöjä rikkovaa keikarointia, kutsutaan spezzaturaksi, joka suomentuu heikosti huolitelluksi huolimattomuudeksi. Meistä vain harvat ovat valmiita tähän ja sitä tietoisesti jäljittelevät tulevat mitä todennäköisimmin epäonnistumaan vuolaasti.

Englantilainen solmu

eli Four-in-Hand kravattisolmu

Kapeille kauluksille kapea solmio ja siihen kapea, englantilainen kravattisolmu

Englantilainen solmu on yleisin käytössä oleva kravattisolmu. Itsekin opin tämän kyseisen solmun ensimmäisenä isältäni (isäni repertuaariin ei muita tosin taida kuuluakaan). Solmu on kapea ja aavistuksen toispuoleinen. Four-in-hand sopii kapeiden kaulusten sekä klassisen kaulustyypin kanssa käytettäväksi. Sama koskee yleisemminkin kapeita solmioita. Nykyään usein nuorekkaassa katumuodissa tavattava kapea taitoksinen kaulustyyppi vaatii aina englantilaisen solmun, sillä paksumpi solmiosolmu jättäisi kaulusten luut ikävästi liian kauaksi rinnasta.

englantilainen-solmu-jason-sudeikis

Yllä olevasta kuvasta näette kapean kravatin – aivan oikein – puettuna näyttelijä Jason Sudeikiksen kaulalle englantilaisella solmulla. Perinteisesti kapea Four-in-Hand sopii paremmin pitkäkaulaisille ja kapeat tai kulmikkaat kasvot omaaville miehille. Itse olisin Jason Sudeikiksena valinnut aavistuksen leveämmän kravatin ja tasapainoisemman ranskalaisen, eli puoli-windsor solmun. Kravatin, paidan ja taskuliinan kuoseihin, väreihin tai materiaaleihin en nyt jouda edes puuttumaan tässä.

Ranskalainen solmu

eli Full-Windsor kravattisolmu

Leveä ja symmetrinen kravattisolmu sopii erinomaisesti Cut-Away-kauluksille

Runsas ja leveä kravattisolmu, joka sopii erinomaisesti laakeille kauluksille eli nk. cut-away -kaulustyypille. Toisin kuin englantilainen, tämä ranskalainen solmu on symmetrinen ja tasapainoinen. Armeijassa ollessani edustusauton kuljettajana tämä oli se solmu, joka vaadittiin aina kenraalien kyydittäjiltä. Pääesikunnalle palveluistamme vastannut luutnantti vakuutti mittaamattomia rangaistuksia englantilaiseen solmuun sortuneille – tuloksena kaikilla tasapainoinen ja ryhdikäs Windsor!

ranskalainen solmu

Erityisesti Yhdysvalloissa Windsoria pidetään erittäin formaalina solmuna. Viime vuosien, jopa koomisen kookkaaksi kasvaneet windsorit ovat kuitenkin tuoneet solmua lähemmäs arkipukeutumista.

Puoli-Windsor solmu

eli half-windsor kravattisolmu

Matalampi ja keskikokoinen kravattisolmu.

Puolikas Windsor on neliskanttisempi, kuin isoveljensä, täys-windsor. Samalla solmu on kuitenki9n aavistuksen epäsymmetrinen. Solmun rakenne muodostuu tietenkin vasta tietyn kravatin kanssa yhteistyössä.

puoli-windsor-kravattisolmu

Solmion leikkaus ja tyyli saavat saman solmun näyttämään eri kravateissa täysin erilaiselta. Nämä yllä mainitut seikat kravatin ja solmun valintaan liittyen ovat kuitenkin hyviä ohjenuoria sitä sopivinta vaihtoehtoa kartoittaessa.

Osta kravattisi edullisesti Charles Tyrwhitt:n laajasta valikoimasta (jopa -77% alennusta)!