Tämä tyylisanakirja on tarkoitettu helpottamaan kaikkien pukeutumisesta kiinnostuneita. Muutamat näistä termeistä ovat varmasti sinulle tuttuja, mutta toivottavasti mukana on myös jokunen uusi vaatetukseen liittyvä asia. Nämä termit auttavat sinua valitsemaan itsellesi ja tarpeitasi parhaiten vastaavia vaatteita. Lista tuskin koskaan tulee olemaan kattava, mutta sitä tullaan päivittämään jatkuvasti ja uusia termejä lisätään kunhan niistä päästään ensin jyvälle. Jätä sivun alareunassa kommenttisi ja ehdotuksesi tyylisanakirjan täydentämiseksi. 

Tyypillinen yksityiskohta kalanruotokuviollisessa tweed-takissa

A…

Ascot-huivi - Miehen kaulavaate, jota käytetään kauluspaidan alle solmittuna. Sopii käytettäväksi erityisesti kesällä vähemmän muodollisissa yhteyksissä.

B…

Broken Twillls – siksak-kuvioinen sidos. Käytetään yleensä farkuissa ja chinoissa.

C…

Canvas  - Vahva ja tukeva palttina-sidoksinen puuvillakangas, käytetään yleensä laukuissa ja päällystakeissa.

Cashmere/Kashmir – Villaa kashmirvuohesta, joka on kotoisin Cashmirin alueelta, Intian ja Pakistanin rajalta. Kashmiria saa monen eri laatuisena, kuten villaakin, mutta silti sitä pidetään yhtenä maailman hienoimmista villalaaduista.

Cord/Corduroy – Vakosametti, tukeva ja vahva kangas useimmiten puuvillaa. Silminnähtävät samettiraidat syntyvät sidostekniikasta. Raidat voivat olla joko leveitä tai kapeita.

E…

Easy Care – Helppohoitoinen. Tarkoittaa, että tuote on pesua kestävä ja vaatii vain vähän, tai ei ollenkaan silitystä. Edullisimmissa paidoissa easy care saattaa olla toteutettu kemiallisesti, jolloin käsittely kuluu muutaman pesukerran jälkeen pois. Laadukkaammissa paidoissa easy care-käsittely on rakennettu suoraan kuituun.

Englantilainen solmu – ks. Four-in-Hand.

F…

Flanelli – Kevyesti harjattua kangasta puuvillasta tai villasta. Käytettään tyypillisesti irtotakeissa tai puvuissa.

Fleece – Kudottu ja voimakkaasti nukattu lämmittävä kangas.

Four-in-Hand - Kravattisolmu, nk. englantilainen solmu.

G…

Glencheck – Ruudullinen, brittiläishenkinen kuviointi, jota käytetään klassisissa puvuissa ja irtotakeissa.

H…

Herringbone – ks. kalanruoto.

Half-Windsorkravattisolmu. Aavistuksen epäsymmetrinen, eikä niin iso kuin isoveljensä; Full-Windsor

Halkio – Puvuntakin takaosassa olevat halkiot ovat käytännölliset paremman istuvuuden kannalta, mutta saavat kankaan myös laskeutumaan kauniisti. Halkio voi olla yksinkertainen tai tuplahalkio.

J…

Jaguard – Neulottu kangas, jossa monimutkaisia kuvioita. Käytetään esimerkiksi villaneuleissa tai villatakeissa.

Jersey – Yhteisnimi kaikille trikoomateriaaleilla ja trikoo tuotteille.

K…

Kaksirivinen puku tai pikkutakki - Puku jonka takin napitus on tehty edessä kahteen riviin. Yleensä kuudella napilla, joskus harvoin neljällä napilla. Vuonna 2011 nostanut päätään pitkästä horroksesta. Käytännön käyttökohteita on edelleen vaikea löytää, kun niin harva meistä oikeasti käy purjehdusseuralla näyttäytymässä. Moderni herrasmies pitää kaksirivisen takin napit kiinni kaikissa tilanteissa – ole ystävällinen ja tee sinä samoin!

Kalanruoto – Toinen variaatio siksak-kuvioisesta sidoksesta, jossa kuteet ja loimet tekevät vinon kalanruotomaisen kuvioin. Käytetään irtotakeissa, mutta myös kauluspaidoissa. Kutsutaan myös nimellä Herringbone.

Kauluksen kanta – Ns. vuoriosa, joka on puvuntakin kaulusosan alla tukemassa kaulusta ja tuomassa sille ryhtiä. Voi olla myös koristeellinen yksityiskohta, jos kangas on erilaista, kuin itse puku.

Knitwear – Neule, neuleet tai neulos englanniksi.

L…

Lampaanvilla – Villaa, joka on keritty enintään seitsemän kuukautta vanhasta lampaasta.

M…

Mohair – Kestävää ja hieman kiiltävää villaa angoravuohesta. Pidetään yhtenä hienoimmista villalaaduista.

Molski/Moleskin – Satiinisidoksella kudottu vahva, harjattu, kestävä, usein puuvillasta valmistettu kangas. Hauska nimi tulee siitä, että kangas tuntuu ja näyttää hieman myyrän nahalta.

O…

Oxford – Kevyt kangqas, jossa panamasidos. Usein puuvillaa. Tuttu ns. ‘Oxford paidoista’.

P…

Paisley – Itämaisvaikutteinen kangastyyppi, jossa amebamaisia kuvioita. Käytetään yleisimmin solmioissa ja taskuliinoissa, riippuen trendeistä.

Pikee/Piké - Usein puuvillasta neulottu kangas, jossa vohvelimainen  pinta. Käytetäään tennispaidoissa, siitä nimitys ‘piképaita’.

Pre-washed - Tarkoittaa juuri sitä miltä kuulostaakin; esipesty tuote, jossa tuntu on pehmeä ja hieman kulunut.

Q…

Quilt - Tikkaustapa, jossa kangas tikataan vinoittain niin, että syntyy pieniä nelskulmaisia ‘tyynyjä’. Klassinen esimerkki tästä, on tikkitakki.

R…

Reväärit - ‘Piping’ englanniksi. Reunusnauhat, esimerkiksi univormuissa kauluksen kanttauksessa tai housujen sivusaumoissa.

S…

Sartoriaalinen – Adjektiivi, joka kuvaa arvostusta viimeistä piirtoa myöten hiottua räätälintaitoa kohtaan.

Solmio – Kauluspaidan kanssa käytettävä kaulavaate, useimmiten pitkän mallinen, jolloin sitä kutsutaan kravatiksi tai rusetti eli solmuke.

T…

Tweed - Paksuhko villakangas, usein ruutukuvioitu. Käytetään enimmäkseen irtotakeissa. Nykyään tweediä saa myös hieman ohuempana ja modernimpana versiona. Se toimii hienosti sekä töissä että jopa juhlavaatteissa. Perinteisesti tweedhän toimii parhaiten ulkokäytössä.

W…

Windsor - Kravattisolmu, nk. ranskalainen solmu. Myös Full-Windsor


Kerro alla kommenteissa mikä termi mielestäsi ansaitsisi tulla lisätyksi Modernin herrasmiehen tyylisanakirjaan.